Lo♥ki.pl
Kiszka kartoflana, czyli ziemniak w roli glownej!

Kiszka kartoflana, czyli ziemniak w roli głównej!

Wybierając się na wschód naszego kraju, a dokładniej na Podlasie, warto wiedzieć, że region ten słynie z pożywnej, ale stosunkowo niedrogiej kuchni. Podlaskim numerem jeden jest ziemniak, a właściwie kartofel. Z tego rejonu Polski pochodzą kartacze, kołduny, bliny, babka kartoflana i jej kuzynka kiszka kartoflana. Potrawy te mają swoje korzenie w kuchni białoruskiej. Są to tanie i sycące wyroby wiejskie, które można przygotować z najprostszych produktów, dostępnych niegdyś w każdym gospodarstwie.

Z pewnością warto więc odwiedzić Podlasie, by zetknąć się na chwile z folklorem, odpocząć na łonie natury i zasmakować niepowtarzalnych potraw tego regionu.

Smak wspanialszy od nazwy

Sama nazwa potrawy nie brzmi zbyt apetycznie, ale jej walory smakowe są niepodważalne, dlatego kiszka kartoflana jest popularna nie tylko na Podlasiu.

W Supraślu co roku, na przełomie maja i czerwca, odbywają się Mistrzostwa w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Obie te potrawy składają się z podobnych produktów, ale ich wygląd i smak są zgoła różne.

Jak to się robi?

Przygotowanie kiszki kartoflanej wymaga nie lada wprawy, dlatego dla początkującego kucharza może okazać się to sporym wyzwaniem. Źle przygotowana kiszka może popękać podczas pieczenia lub zniechęcać przykrym zapachem.

Podstawowym składnikiem dania są oczywiście ziemniaki, które obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie wrzucamy do nich posiekaną cebulę i prużymy do miękkości. Do surowych kartofli dodajmy przesmażone wcześniej skwarki i boczek lub jak w oryginalnej białoruskiej wersji – słoninę. Kolejno do masy dodajemy odrobinę mąki i wbijamy całe jaja. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz gniecionym czosnkiem. Konsystencja farszu powinna być dość zwarta, ale niezbyt gęsta.

Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy jelita, które przed użyciem należy dokładnie wymoczyć. Nadziewając kiszkę, formujemy zgrabne, luźne kiełbaski zwijając kiszkę co kilkanaście centymetrów. Nie można faszerować i zwijać zbyt ciasno, gdyż kiszka z pewnością popęka podczas pieczenia. Najlepiej, jeśli jelita będą nadziane w 3/4 farszem.

Gotowe kiełbaski układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu i nakłuwamy co kilka centymetrów. Całość wstawiamy na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 180°C. W trakcie pieczenia co jakiś czas nakłuwamy kiszkę i smarujemy olejem.

Z czym to się jada?

Kiszka kartoflana po upieczeniu powinna mieć rumianą i chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje podana w tradycyjny sposób, czyli ze smażoną cebulką i skwarkami. Danie najlepiej podawać na ciepło, gdyż pozwoli to wydobyć jego smak i aromat.

Przygotowanie kiszki kartoflanej jest bardzo pracochłonne i wymaga pewnej wprawy. Tego rodzaju wyroby wiejskie dostępne są na szczęście również w sklepach. Producenci wędlin, którzy oferują tradycyjne, wiejskie wędliny i kiełbasy, najczęściej korzystają z tradycyjnych receptur i naturalnych składników, co z pewnością jest gwarancją smaku. Z tego powodu kiszka kartoflana jest dostępna nawet dla tych, którzy nie są fanami gotowania.

Inspirowane: Kiszeczka.pl – producent wędlin

Pwiązane Artykuły

Oglądanie seriali w internecie

Ładnie wyglądają i oczyszczają powietrze – oto rośliny, które walczą ze smogiem

Jak zmniejszyć stres?

Leave a Comment