Lo♥ki.pl
Podstawowe wyposazenie cukierni – poradnik

Podstawowe wyposażenie cukierni – poradnik

Profesjonalne wyroby cukiernicze cieszą się niesłabnącą popularnością. W każdym mieście jak grzyby po deszczu powstają nowe piekarnie, cukiernie czy bistra. Ich właściciele prześcigają się w wymyślaniu nowych deserów, połączeń smakowych i form podania swoich produktów. W jaki sposób wyposażyć zatem cukiernię, aby podbić serca i podniebienia klientów?

Cukiernia – dobry pomysł na biznes?

Cukiernia może być naprawdę słodkim biznesem. W dzisiejszych czasach szczególną popularnością cieszą się małe, najczęściej rodzinne manufaktury słodkości. Niezależnie od tego, czy oferujesz domowe ciasta na małą skalę, czy jesteś właścicielem sieci kawiarni, musisz posiadać wykwalifikowany personel, nowoczesny sprzęt oraz świeże, wysokojakościowe produkty. Duży wpływ na sukces cukierni ma również atrakcyjna lokalizacja, miła obsługa oraz klimat i ciekawy wystrój wnętrza.

Ekspres do kawy – niezbędnik cukierni w XXI wieku

Obecnie niemal każda cukiernia, oprócz swoich wyrobów, oferuje możliwość napicia się smacznej, aromatycznej kawy. Z tego powodu ekspres do kawy jest niezbędny w każdym lokalu tego typu. Najbardziej popularne są ekspresy kapsułkowe, ciśnieniowe, ręczne, automatyczne lub kawiarki. Urządzenie musi być wyposażone w spieniacz mleka i podwójny, regulowany dozownik. Profesjonalny ekspres powinien oprócz możliwości automatycznego wyboru podstawowych rodzajów kaw, posiadać opcję zaprogramowania dowolnej kawy na specjalne życzenie klienta. Do podstawowych funkcji należy również regulacja ilości wody, temperatury parzenia i stopnia zmielenia ziaren.

Syfon do bitej śmietany, czyli pyszny dodatek każdego deseru

Bita śmietana do niezastąpiony dodatek do ciastek, lodów, gofrów, naleśników, rurek czy kaw. Syfon do bitej śmietany pozwala przygotować produkt, który jest nie tylko pozbawiony środków konserwujących, ale również bardzo smaczny. Syfon jest bardzo szczelny i przechowywany w niskiej temperaturze, dlaczego sprawia, że bita śmietana zachowuje swoją świeżość i wszystkie walory smakowe nawet przez kilka dni. Wspomniany element wyposażenia wykonany jest zwykle ze stali nierdzewnej i posiada pojemność 1L.

Witryny cukiernicze oraz szafy chłodnicze i magazynowe

Każdy właściciel restauracji powinien również zainwestować w szafy i witryny cukiernicze, które nie tylko umożliwiają odpowiednią ekspozycję słodkich wyrobów, ale zapewniają również odpowiednią temperaturę oraz higienę ich przechowywania. Na rynku istnieją produkty modułowe, które możemy dowolnie łączyć. Szafy i witryny mają różne rozmiary, posiadają półki i nóżki, które możemy dowolnie regulować oraz drzwi skrzydłowe lub przesuwne. Zazwyczaj są one wykonane ze stali nierdzewnej, dlatego są łatwe w utrzymaniu.

Maszyny do lodów

Maszyny do lodów znajdą zastosowanie głównie wiosną i latem, gdy temperatury gwałtownie poszybują w górę. Na rynku dostępne są urządzenia, które umożliwiają przygotowanie lodów włoskich, sorbetów, coraz bardziej popularnych shake’ów oraz zdrowych, mrożonych jogurtów. Przydatne mogą okazać się również szafy mroźnicze, które pozwalają na przechowywanie wielu pojemników z lodami w odpowiedniej temperaturze.

Wyposażenie cukierni w profesjonalny, niezawodny i łatwy w użytkowaniu sprzęt z pewnością usprawni i przyspieszy pracę. Ekspres do kawy, syfon do bitej śmietany czy maszyna do lodów z pewnością pozwolą poszerzyć kartę o nowe desery, które z pewnością znajdą uznanie nawet wśród najbardziej wymagających klientów.

Pwiązane Artykuły

Hurtownia w dużym centrum hurtowni – zalety rozwiązania

Magda

Jakie formy może przyjmować współpraca z biurem rachunkowym?

Magda

Osuszacz adsorbcyjny – koszty eksploatacji

Magda