Lo♥ki.pl
pojemniki plastikowe

Pojemniki jednorazowe plastikowe – jak wybrać?

W szeroko rozumianej branży gastronomicznej (restauracje, firmy cateringowe, cukiernie, bary, budki z fast-foodami itp.) wykorzystywane są jednorazowe pojemniki z plastiku. Służą one przede wszystkim do przechowywania składników spożywczych i pakowania na wynos rozmaitych dań. Charakteryzują się tym, że z jednej strony kosztują grosze, z drugiej zaś gwarantują optymalny komfort użytkowania. Przy ich wyborze trzeba koniecznie zwrócić uwagę na kilka czynników.

Materiał wykonania odgrywa kluczową rolę

Pojemniki jednorazowe plastikowe są zaskakująco lekkie i estetyczne. Aby dobrze spełniały swoją funkcję, a jednocześnie nie wpływały nadmiernie negatywnie na środowisko naturalne, muszą być wyprodukowane z odpowiedniego tworzywa. Bezpieczną opcję stanowią zwłaszcza pojemniki polipropylenowe (oznaczone jako PP), które wykazują wysoką odporność na pękanie, maksymalną szczelność i niepodatność na szkodliwe oddziaływanie substancji chemicznych. Dodatkowo można je poddać procesowi recyklingu. Alternatywne rozwiązanie to pojemniki z politereftalanu etylenu (PET), wprost idealnie nadające się do pakowania owoców, warzyw, makaronów, zup czy potraw mięsnych. One również podlegają łatwemu przetworzeniu. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o specjalnych pojemnikach jednorazowych z bioplastiku, czyli polilaktydu pochodzenia roślinnego (kukurydza, trzcina cukrowa). Są one wyjątkowo przyjazne dla przyrody, gdyż ich całkowity rozkład następuje w ciągu zaledwie 50-60 dni. Żywność przechowywana w opisanych konstrukcjach zachowuje swoją pierwotną konsystencję, smak i zapach przez co najmniej kilka godzin.

Bez dopasowania do rodzaju zawartości ani rusz 

Wybierając jednorazowe pojemniki plastikowe, należy bezwzględnie pamiętać o zweryfikowaniu rozmiaru, tak aby bez problemu zmieściły się w nich konkretne składniki bądź dania. Niezwykle ważnym parametrem jest też kształt – na rynku znajdziemy zarówno egzemplarze okrągłe, jak i kwadratowe czy prostokątne. Jeśli chodzi o udogodnienia konstrukcyjne, to na uwagę zasługuje w szczególności wieczko na tzw. wtyk, które wydłuża świeżość pokarmu i zapobiega jego przypadkowemu wypadnięciu lub wylaniu. Poza tym przydatne są żebrowane ścianki zwiększające ogólną sztywność pudełka. Oto pozostałe istotne czynniki:

  • kolor – najlepiej przezroczysty (transparentny), bo pozwala na stałe widzenie zawartości (ewentualnie czarny, szary, czerwony, zielony, żółty)
  • pojemność – od 100 do nawet 500 mililitrów
  • producent – sprawdzony, oferujący wyroby najwyższej jakości.

Podsumowując, pojemniki plastikowe przeznaczone do jednorazowego użytku różnią się między sobą pod wieloma względami. Na szczęście dzięki powyższym wskazówkom łatwiej będzie Ci wybrać opakowania jednorazowe na żywność.

Pwiązane Artykuły

Absolwent psychologii na rynku pracy-perspektywa zatrudnienia

Magda

Outsourcing kadr i płac w dużych korporacjach

Magda

Czym charakteryzują się regały magazynowe wjezdne?

Magda