Lo♥ki.pl
Weganska czekolada

Wegańska czekolada, czyli tabliczka pełna cennych składników

Wegańska czekolada to pozbawiony składników pochodzenia zwierzęcego zamiennik tradycyjnej czekolady. Powstał, ponieważ coraz częściej zwracamy uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu i to, jak dieta wpływa na zdrowie i na środowisko. Co roku wzrasta ilość osób, które decydują się na dietę wegetariańską lub wegańską, a spożycie mięsa i produktów zwierzęcych spada nawet wśród osób stosujących tradycyjny sposób żywienia. Spośród diet ograniczających konsumpcję produktów pochodzących od zwierząt najbardziej restrykcyjną dietą jest weganizm.  Jest on nie tylko dietą, lecz także stylem życia, który promuje korzystanie z produktów ekologicznych, przyjaznych planecie i wolnych od testowania na zwierzętach. Weganie rezygnują ze spożywania wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, łącznie z jajkami i mlekiem. Podstawą diety wegańskiej są więc głównie produkty roślinne, przez co osoby decydujące się na przejście na ten sposób odżywiania muszą przygotować się na wiele wyrzeczeń. Weganizm jest stosunkowo nowym trendem żywieniowym, dlatego na rynku nie są dostępne wegańskie zamienniki wszystkich produktów spożywczych, choć trzeba przyznać że jest ich coraz więcej. Oprócz sojowych jogurtów czy zamienników mleka, wędlin i sera, weganie mogą cieszyć się także rosnącą dostępnością roślinnych przekąsek. Jedną z nich jest właśnie wegańska czekolada, która może okazać się zdrowym zamiennikiem tej popularnej słodkości nie tylko dla wegan, ale także dla osób chcących wprowadzić do swojej diety zdrowsze, roślinne alternatywy lubianych produktów.

Czekolada bez mleka, czy to nadal czekolada?

Podstawą każdej czekolady jest dobrej jakości ziarno kakaowca, które może być łączone z szeregiem pysznych dodatków, które razem stworzą wyjątkową kompozycję smaków. Receptura wegańskiej czekolady także opiera się na tym roślinnym składniku, dzięki czemu ma intensywny, kakaowy smak. Wegańska czekolada nie zawiera mleka i białego cukru, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób chcących unikać produktów pochodzenia zwierzęcego. Zamiennikiem mleka w takiej czekoladzie może być mleko kokosowe lub tłuszcz kakaowy, a substancją słodzącą jest cukier z kwiatu palmy kokosowej. Dzięki temu wyrób ma odpowiednią konsystencję i zachowuje takie same właściwości jak tradycyjna czekolada. Ponadto czekolada wegańska zawiera minimum 45% suchej masy kakaowej, w przeciwieństwie do minimum 35% w tradycyjnych czekoladach mlecznych (według dyrektywy 2000/36/WE). Wyższa zawartość masy kakaowej jest wyznacznikiem jakości, a jednocześnie gwarantuje wyraźniejszy i pełniejszy smaku produkt.

Zdrowsza alternatywa dla czekolady

Wegańska czekolada, oprócz wyjątkowego smaku, oferuje także szereg wartości odżywczych, witamin i antyoksydantów. Użyte w niej nieprażone ziarno kakaowca zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż poddane obróbce termicznej ziarno wykorzystywane w komercyjnie produkowanych czekoladach. Surowy kakaowiec zawiera również szereg witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, cynk i potas. Regularne spożywanie produktów z nieprzetworzonych ziaren kakaowca wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, podnosi poziom energii i samopoczucie. W wegańskiej czekoladzie zamiast mleka znajdziemy mleko kokosowe, które bogate jest w mangan, miedź, fosfor, żelazo i selen. Ponadto mleko kokosowe jako dodatek do zrównoważonej diety pomaga redukować poziom szkodliwego cholesterolu oraz może przyczynić się do utraty wagi. Zamiana cukru białego na cukier kokosowy, o niższym indeksie glikemicznym, pozwala zmniejszyć kaloryczność czekolady.

Wegańska czekolada to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą cieszyć się słodkościami w zdrowy i rozważny sposób. Składniki użyte do produkcji czekolad pochodzą z upraw ekologicznych, które są bezpieczne dla środowiska. Wysokiej jakości surowe ziarno kakaowca użyte w czekoladzie nadaje jej głęboki i wyrafinowany smak, który zadowoli każde podniebienie. Ten produkt to prawdziwa gratka dla wegan, a także wszystkich osób dbających o zdrowie i szanujących naturę.

źródło: octochocolate.pl – czekolada bez laktozy

Pwiązane Artykuły

Obrączka ślubna z tytanu? Dlaczego nie!

Magda

W jaki sposób grywalizacja może poprawić wydajność kierowców?

Magda

Zadłużenie firm z branży budowlanej – jak nawiązać współpracę biznesową, żeby uniknąć problemów?

Magda